Călători în vremea pandemiei

Pentru că în ultimii 5 ani am folosit vacanta de primăvara ca să călătorim, cu copiii, prin Europa, iar înainte de copii ne plăcea să facem cât mai multe city-breaks, am dorit să păstram tradiția și în această perioadă, deși #stămacasă. Așa că am luat toate cărțile din colecția Top 10 pe care le aveam în casa, cărți pe care le-am luat din excursii (multe sunt cărți cu rețete locale tradiționale), plus încă o carte despre cele mai frumoase 100 de orașe din lume și organizăm săptămâni tematice.

Cum organizam “excursiile”

Copiii aleg câte o carte din colecția Top 10 pe săptămâna, citim din ea, citim și din cartea cealaltă despre orașul sau zona respectivă, povestim despre când am vizitat locul respectiv, pe unde ne-am plimbat, ce întâmplări amuzante și peripeții am trăit în excursia respectivă și ne uitam la pozele de acolo. Cel mai amuzant este când întreabă Ștef: “dar noi cu cine am rămas când voi ați fost acolo?” Mai ales când nu apare nici un copil prin poze, sau când apare doar Ilinca. Nu s-a prins că, dacă nu apar în poze, înseamnă că nu se născuseră, și continuă cu întrebarea până intervine Ilinca, ca o soră mai mare ce este și îi explică: “măi Ștef, noi nu ne născusem încă” sau “uite, eram la mami în burtică” 🙂

Ca să ne simțim la fel ca în orașul “vizitat”, gătim câteva feluri de mâncare specifice, ne uitam la tururi online din oraș sau vizităm cele mai importante muzee, tot online, desigur.

Avantaje

Pentru copii mai mari e o variantă foarte buna de a discuta despre geografie sau istorie, în această perioadă în care toți facem homeschooling. Noi am căutat și pe harta lumii unde se află orașele “vizitate”, am verificat cât de departe sunt de București, am calculat cât ar dura să mergem cu mașina sau cu avionul până acolo și am discutat despre continente.

Exercițiul acesta e util și pentru noi, adulții, ne amintim de multe momente frumoase, suntem recunoscători și ne dăm seama cât de norocoși suntem pentru că am putut sa ne plimbam atât de mult și de liberi. Ne propunem să ne “plimbam” și prin locuri noi, avem vreo 2 cărți pe care plănuiam să le folosim anul acesta, dar probabil că ne vom rezuma la varianta virtuală pentru acum.

Revenim în perioada următoare cu rezumate ale “excursiilor” organizate până acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *