Ce facem cu copiii și jucăriile?

… mai ales în izolare. Nu știu cum sunteți voi, dar pe mine mă obosesc deosebit de mult jucăriile în cantități prea mari. Am observat că și copiii se joacă mai “cu spor” și se simt mai bine dacă au mai puține jucării la îndemână, asa că încercăm să păstrăm un echilibru între dorința lor de a avea jucării noi (pe care oricum nu le folosesc decât 10 minute) și nevoia de a menține un număr rezonabil de jucării în casă. In această perioada de izolare am decis să nu ne schimbăm abordarea și să nu ne umplem casa de jucării, care până la urmă nu ne aduc timp liber, ci doar ne ocupă spațiul. Copiii stau câteva minute ocupați cu noutățile, apoi revin la noi, pentru că, dacă nu au paharul emoțional plin, degeaba au camera plină de jucării. Asa că am observat că e mult mai eficient să le acordam atenție exclusivă de câteva ori pe zi, suficient cât să se simtă bine, iar apoi reușesc sa se joace singuri perioade lungi de timp. Desigur, suntem atenți la ei, dar nu au nevoie de noi tot timpul pentru a-i distra. Iar după cum știm, plictiseala e bună, se nasc tot felul de idei creative de acolo, inventează o mulțime de jocuri, fie separat, fie amândoi.

Cum facem concret?

De obicei dimineața le acordam mai multa atenție, oferim și primim îmbrățișări și ii privim în ochi. Contează foarte mult pentru copii să se simtă văzuți și auziți de părinti, nu să stăm cu nasul în telefon. Uneori e greu, știu, dar merită 🙂

De-a lungul zilei, e suficient să ne conectam de câteva ori pentru a le reumple paharul emoțional. Janet Lansbury spunea că bebelușii au nevoie de atenție exclusivă atunci când sunt îngrijiți. Adică când sunt schimbați, spălați, hrăniți. In rest, pot fi lăsați să exploreze liberi un spațiu sigur, iar dacă au nevoie de părinte, vor ști să își vocalizeze nevoia. Ceva similar am constatat că este valabil și la copiii mai mari, mai ales dacă au fost obișnuiți de mici sa se joace singuri, fără un adult care să le spună ce și cum să facă (mai multe despre joaca libera: click aici). Așa că, ne lăsam telefoanele deoparte când suntem la masa (un obicei bun și pentru adulți, nu doar pentru copii), stingem televizorul și discutăm. Ce discutăm? Bună întrebare! Pentru că stăm toți acasă 24 ore/zi, împreuna, nu prea avem ce să ne povestim din ce am făcut în cursul zilei, cum făceam înainte de izolare. Dar putem asculta copiii: cum plănuiesc ce vor face la mare, ce idei de jocuri sau activități le-au mai venit, povestim ceva despre orașul pe care îl “vizitam” virtual (pentru detalii – click aici), le răspundem la întrebările pe care le au despre ce se mai întâmpla în lume în această perioadă. Subiecte se găsesc, important este să fim prezenți și emoțional, nu doar fizic.

Seara mai avem o perioada de stat împreună, după cină, când citim, apoi e timpul pentru spălat și iar o tură de citit, dacă nu e prea târziu.

Un alt truc pe care îl folosim cu mare succes de multi ani este rotația jucăriilor, despre care voi scrie un articol zilele următoare.

Cum? Doar atat?

Cam da, în unele zile mai gătim împreuna, în altele mai facem diverse jocuri și experimente, despre care scriem și aici, dar nu ne ocupă mult timp. Uneori copiii sunt așa ocupați, fiecare cu treburile lui, încât nici nu vor să le arăt vreo activitate, îmi spun că au treabă acum :))

Deși copiii noștri sunt mai mari, se jucau foarte bine independent și când erau mai mici, Ștefan cel putin, stătea în pătuțul lui la 4-5-6 luni și “discuta” cu câteva jucării și câte o jumătate de oră fără intervenția nimănui. Iar acest lucru l-a ajutat mult ca acum, la 3 ani, să inițieze jocuri de rol, și să stea câte o ora să se joace singur de-a “Patrula Cățelușilor” sau de-a grădinița 🙂 Sigur a contat și faptul ca are o soră mai mare, dar și Ilinca, când era copil unic, știa să se joace neasistată.

Deci mai puține jucării și atenție exclusivă de câteva ori pe zi fac minuni. Pentru un copil neobișnuit să se joace singur, e posibil ca la început să ii fie mai greu, dar cu susținere din partea părinților, ușor-ușor, va reuși să facă ceea ce este atât de natural pentru un copil: să se joace 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *