Importanța jocului liber pentru copii

Joaca unui copil nu reprezintă numai o activitate în sine. Dincolo de plăcerea jocului se află de asemenea și plăcerea descoperirii, dar și exersarea unor abilități pe care copilul le va utiliza în mod constant, ajungând astfel la un nivel de perfecționare treptată. Noi credem că prin joc copilul descoperă lumea, ba mai mult decât atât, noi credem că prin jocul liber barierele cunoașterii sunt depășite, iar copilul se dezvoltă rapid și armonios.

Ce înseamnă joc liber?

În literatura de specialitate, dar și în practica propriu-zisă, jocul liber este explicat ca fiind activitatea pe care o desfășoară copilul, fără a fi condiționat sau îndreptat spre o anume direcție. Practic, copilul este cel care crează jocul și care îi aduce acestuia finalitate, răspunzând activ de-a lungul implicării sale. De asemenea, jocul liber presupune ca acesta să nu facă parte dintr-o zonă explicativă sau parte dintr-un manual sau curriculă ce vizează urmărirea unui traseu de dezvoltare. Fără note, fără calificative, fără un curs anume de urmat.

Jocul liber este în totalitate alegerea copilului, regulile fiind impuse de către acesta, chiar dacă supravegherea de către un adult este un factor important.

De ce este important jocul liber?

Jocul liber aduce beneficii demonstrate la nivelul dezvoltării copiilor. Copiii care experimentează bucuria jocului liber pot ajunge în timp să facă mai ușor anumite conexiuni și să înțeleagă mult mai repede anumite informații cu privire la lumea și mediul înconjurător. Acest lucru este foarte important, deoarece anumite aspecte ale vieții sunt destul de greu de explicat în cuvinte și mult mai ușor de pus în practică. Jocul liber contribuie la asimilarea acestor informații și aduce un plus în următoarele direcții:

Dezvoltare emoțională – jocurile de rol sunt un exemplu practic în această direcție. Cu ajutorul lor, copilul poate asimila informații care țin de emoții și de gestionarea acestora, își poate exprima temeri sau poate înțelege natura relațiilor emoționale dintre oameni. Jocul liber dezvoltă creativitatea și permite copiilor să fie cine vor ei, așa cum vor ei.

Dezvoltare cognitivă – cunoașterea se dezvoltă cel mai bine prin joc. Aceasta este cea mai rapidă metodă de învățare și cea mai plăcută deopotrivă. Jocul liber stimulează atenția și concentrarea, capacitatea de a face conexiuni logice și de a rezolva anumite probleme. Pentru acesta însă este nevoie ca micuțul să fie lăsat să se joace liber fără a interveni în joaca sa. Vom observa că cei mici au tendința să se concentreze foarte intens atunci când sunt lăsați liberi, iar tocmai libertatea de a explora le aduce acestora soluția pentru rezolvarea jocurilor de dezvoltare cognitivă.

Dezvoltare motorie – aici putem vorbi despre ambele direcții ale dezvoltării motrice. Vorbim pe de o parte de motricitate fină, atunci când micuții sunt lăsați să exploreze și să se joace liber folosind extremitățile mâinilor (ex: cusut, extras diferite obiecte cu penseta specială) și motricitate grosieră, atunci când mâinile sunt folosite întrutotul ca sprijin în joacă (activități de creație cu lut, construirea cu blocuri mari, etc)

Explorarea în liniște și siguranță a unui anumit obiect conduce către dezvoltarea capacității copilului de a se concentra. Practic, nici nu este nevoie să impui un anumit rezultat, deoarece copilul în starea sa de concentrare va putea descoperi și alte lucruri față de rezultatul așteptat. În acest lucru constă de fapt și frumusețea jocului liber, deoarece el aduce cu mult mai multe achiziții decât joaca într-un cadru organizat, delimitat.

Jocul liber este așadar benefic pentru copii, iar noi ne bucurăm că vă putem oferi idei și activități care să contribuie la dezvoltarea armonioasă a micuților dumneavoastră. Vă așteptăm cu drag în spațiul nostru de joacă virtual, pentru a vă bucura de activități din cele mai diverse!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *