Jocul în aer liber și beneficiile lui în dezvoltarea copiilor

Jocul în aer liber este o componentă foarte importantă în dezvoltarea copiilor.

Prin joc în general cei mici au ocazia să învețe, să descopere și să privească lucrurile dintr-o perspectivă proprie. Jocul în aer liber aduce beneficii mari, fiind și modul în care noi, ne-am construit identitatea copilăriei. Din păcate, din ce în ce mai des, jocul în natură este înlocuit de jocul în spații închise. Acest lucru se întâmplă îndeosebi în orașele mari, acolo unde posibilitățile de a beneficia de un spațiu exterior sunt destul de reduse.

Murdărie, microbi, aventură.

Jocul în aer liber este cea mai bună oportunitate de a-l lăsa pe cel mic să descopere. Dacă vă așteptați ca acest lucru să se desfășoare fără pete, fără microbi sau murdărie, atunci e posibil să vă înșelați. Jocul în aer liber are avantajele lui, pe care nicio altă activitate pentru copii nu le poate suplini.

joc in aer liber curte playhut

Activitatea fizică este mult mai intensă în timpul jocului în exterior. Copiii pot alerga, sări sau să se cațere, iar în acest fel își consuma mult mai eficient energia, ceea ce duce și la o odihnă mai bună.

Timpul petrecut afară aduce o expunere mai îndelungată la lumina naturală a soarelui îmbunătățind astfel performanța fizică și intelectuală. În plus, nivelul de stres este redus, iar puterea de concentrare crește. Copiii se simt în largul lor, iar o dată cu această stare de armonie se îmbunătățește și starea fizică. Expunerea la condițiile climatice poate fi și ea o metodă de învățare în sine.

Jocul în aer liber ne aduce mai aproape de rădăcini

Da, ne aduce mai aproape și fizic de rădăcinile copacilor, înțelegând astfel dezvoltarea mediului natural, dar ne aduce mai aproape și de rădăcinile noastre pământești. Copilul se va familiariza cu senzații noi: pământul sub picioarele micuțe, nisipul care se scurge printre degete sau mirosul unei flori. Din acest motiv jocul în natura devine extrem de important pentru că îi ajută pe cei mici să învețe și să se bucure de frumusețile lumii în care trăiesc.

De aceea, la Playhut, am amenajat o zonă exterioară, unde copiii pot explora în voie, se pot juca cu nisip, apă, frunze sau flori din bolta care acoperă terasa. De multe ori am observat că cei mici preferă să exploreze și mica grădină de lângă intrare. Aici pot călca pe pământ și pot observa insectele care trăiesc acolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *