Plutesc sau se scufunda

Azi facem un experiment interesant despre greutatea (masa) și densitatea obiectelor, și felul în care acestea influențează flotabilitatea, adică proprietatea obiectelor să plutească.

Vă spun de la început că experimentul acesta va degenera într-o bălăceală, asa că, să îl faceți într-un loc unde se poate stropi. Si să fiți pregătiți sufletește că va fi de șters și de schimbat copii. Dacă voi sunteți relaxați, copiii sunt de obicei la fel de încântați să strângă și să ajute, la fel de încântați cum au fost să se joace.

Probabil va dura mai mult decât v-ați aștepta, ceea ce nu e un lucru rău, copiilor le face bine să stea concentrați pe o activitate. Plus ca mai respiram si noi putin 🙂

Cum facem?

Am făcut doua variante ale experimentului: unul cu oua kinder și unul cu bărcuțe făcute din folie de aluminiu. Am mai folosit monedele din pușculiță, plus niște jetoane metalice pe care le aveam prin casa, un vas transparent și apa. Principiul e același: punem treptat monezi și vedem când se scufundă recipientul.

La ouăle kinder ne-am gândit să cântărim ouăle în care am pus monezi și am încercat să găsim la ce greutate se scufundă. Am observat cum, pe măsură ce adaugăm monezi în ouă, se schimbă modul în care plutesc, cum e tot mai mica zona care iese din apă.

La bărcuță am pus pe rând câte o moneda, până s-a scufundat.

Diversiuni

Asa cum va spuneam, treaba a degenerat destul de repede… când am făcut cu ouăle kinder, după ce s-au lămurit că la un moment dat se scufundă, au început sa umple ouăle și cu apa și cu monezi, să vadă ce se întâmpla. Când au făcut pe balcon cu bărcuțele, s-au apucat sa spele masa la care stăteau, chiar era nevoie :))

video

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *