Vulcanul care erupe - experiment de chimie distractivă

Acesta este unul dintre experimentele de chimie preferate ale copiilor, pe care l-am făcut de nenumărate ori în această perioadă de izolare pentru că li se pare extrem de distractiv. Am cumpărat special câteva pungi de bicarbonat de sodiu și o sticla de oțet, știind că le vom consuma rapid cu acest experiment distractiv. Este tare interesant să vadă ce se întâmpla când amestecăm oțet și bicarbonat de sodiu 🙂

Această activitate de homeschooling este bine să fie realizată într-un spațiu bine aerisit, noi preferăm să facem pe balcon sau la bucătărie, cu geamul deschis, pentru că rămâne puțin miros de oțet care nu ne place prea mult.

Cum facem vulcanul care erupe – experiment de chimie cu bicarbonat și oțet?

Am folosit: 100-150 ml oțet, 100-150 ml de apa, un pahar transparent, o tava în care să erupă vulcanul (sau poate fi făcut direct în chiuvetă), 2 linguri de bicarbonat. O dată am pus și 2 picături de detergent de vase, altă dată am făcut fără detergent. Vedeți ambele variante în filmul de la final. Optional, puteți adăuga și colorant alimentar pentru a obține “lavă” colorată.

Am pus apa, detergentul și oțetul în paharul transparent, pe care îl așezasem pe tava, fără a amesteca. Apoi am dat drumul bicarbonatului în pahar și am urmărit cu mare atenție ce se întâmpla.

Si dacă nu erupe?

După erupția inițiala, am descoperit că, uneori, o parte din bicarbonat rămâne nedizolvat pe fundul paharului, și dacă îl amestecam, mai erupe încă o dată.

Uneori am pus prea putin oțet și prea multă apă, în așa fel încât nu a fost suficientă substanță acidă pentru a activa bicarbonatul, iar vulcanul nu a erupt. Dacă se întâmpla așa, mai turnați puțin oțet, va erupe imediat.

Ce ne învață experimentul vulcanul care erupe?

Reacția dintre bicarbonatul de sodiu și oțet produce dioxid de carbon, care e eliberat prin erupția vulcanului. In acest fel cresc și prăjiturile (sau pâinea de tip irish soda bread) în care punem bicarbonat. Acele bule de dioxid de carbon “umflă” aluatul și de aceea este nevoie ca printre ingrediente să fie și ceva acid (zeama de lămâie, lactate fermentate).

Am observat că atunci când adăugăm și putin detergent vom obține o “lavă” mai mult rezistentă, dar erupția nu este atât de rapidă ca în varianta simplă.

Speram că v-a plăcut experimentul nostru distractiv și că îl veți încerca și voi 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *